Gabinet Medycyny Estetycznej w Oświęcimiu. - Medycyna Estetyczna

Przejdź do treści

Gabinet Medycyny Estetycznej w Oświęcimiu.

  
  

 
 

Medycyna Estetyczna Oświęcim

wykładowca, szkoleniowiec medycyny estetycznej
dr n. med.
Agnieszka Ledniowska


chcesz sie zapoznać z pełną ofertą -KLIKNIJ-

Gabinet Medycyny Estetycznej w Oświęcimiu - teraz na miejscu!!!

 
  
  
 
  
    
 

 
 
Zabiegi Medycyny Estetycznej - OŚWIĘCIM
 
Międzynarodowy poziom oferowanych usług w zakresie Medycyny Estetycznej w województwie małopolskim, profesjonalne podejście, pełna opieka przed i po zabiegu, możliwość konsultacji interdyscyplinarnych.

 
Jeżeli chcesz cokolwiek odmienić we własnym wizerunku, proszę poświęć kilka minut na zapoznanie się z informacjami na mojej witrynie internetowej, może znajdziesz tam coś, co wpłynie na Twoje poczucie wartości, Twoją pewność siebie i elegancje.


Zaprasza lekarz medycyny estetycznej dr n. med. Agnieszka Ledniowska
 
 


TROSZKĘ INFORMACJI....
WYPEŁNIACZE TKANKOWE STYMULUJĄCE - ROZROST TKANKI ŁĄCZNEJ
 
Podstawowym elementem budulcowym skóry jest kolagen. To on nadaje skórze objętość, elastyczność, jędrność i młody wygląd. Na skutek procesu starzenia zawarte w skórze włókna kolagenowe ulegają stopniowemu ścieńczeniu, skóra staje się wiotka, zaczyna opadać i pojawiają się na jej powierzchni liczne zmarszczki, fałdy i bruzdy. Starzejąca się twarz traci młodzieńczy owal i świeży wygląd.
 
Koncepcja wstrzykiwania trwałych mikrogranulek wypełniających, zawieszonych w nietrwałym podłożu kolagenowym, które stopniowo będą stymulowały tworzenie nowego kolagenu, odniosła sukces w zakresie uzyskiwania długotrwałego, korzystnego efektu kosmetycznego. Celowe wywoływanie fibroplazji jest jedną z nowocześniejszych technik w medycynie estetycznej.
 
Wśród wypełniaczy tkankowych pobudzających rozrost tkanki łącznej można wyróżnić hydroksyapatyt wapnia (CaHA), kwas L-polimlekowy (PLLA) oraz polikaprolakton (PCL).
 
 
 
HYDROKSYAPATYT WAPNIA (CALCIUM
HYDROXYLAPATITE, CAHA)
 
Preparat hydroksyapatytu wapnia jest półtrwałym wypełniaczem bioceramicznym, zawierającym mikrodrobiny hydroksyapatytu wapnia (CaHA) zawieszone w wodnym nośniku żelowym o wysokiej gęstości oraz niskiej rozpuszczalności. Preparat składa się w 30% z mikrosfer hydroksyapatytu wapnia oraz w 70% z żelu karboksymetylocelulozowego. CaHA i jego składniki - wapń oraz fosfor - są naturalnie występującymi składnikami ludzkich tkanek. Występują m.in. w tkance kostnej i zębach.
 
Żel karboksymetylocelulozowy daje natychmiastowy efekt wypełnienia tkanek i rozkładany jest przez makrofagi z uwolnieniem hydroksyapatytu w czasie 2-3 miesięcy. Rozmiar mikrosfer wapnia (25-45 pm) utrudnia makrofagom fagocytozę, co prowadzi do dłuższego czasu utrzymania efektu wypełnienia. Stopniowo absorbowane drobiny wapnia natomiast stymulują powstawanie w tkance kolagenu odpowiedzialnego za uelastycznienie skóry.
 
Nie ma konieczności wykonywania testów alergicznych przed przeprowadzeniem zabiegu, ponieważ preparat jest w pełni biokompatybilny (nie wywołuje reakcji obronnej organizmu).
 
 
Właściwości i działanie hydroksyapatytu
wapnia
 
Syntetyczny hydroksyapatyt wapnia powoduje natychmiastową korekcję objętości i wyrównania powierzchni skóry, działając jak rusztowanie. Pobudza produkcję własnych włókien kolagenowych skóry, co skutkuje jej pogrubieniem i poprawą sprężystości. Szczególny charakter preparatu wynika z jego zdolności pobudzania fibroblastów do produkcji kolagenu, co daje długotrwały i naturalny efekt wypełnienia zmarszczek i poprawy jędrności skóry. Proces ten trwa przez kilka miesięcy od zaaplikowania, a efekt działania preparatu utrzymuje się przez ponad rok.
 
Zastosowanie hydroksyapatytu wapnia
 
Podstawowym wskazaniem do zabiegu z użyciem hydroksyapatytu wapnia jest wypełnienie średnich i głębokich zmarszczek, głębokich blizn oraz zwiększenie objętości tkanek miękkich, zwłaszcza u pacjentów z zanikiem tkanki tłuszczowej twarzy (np. w wyniku infekcji HIV lub hemiatrofii twarzy, czyli jej połowiczego zaniku).
 
Okolice twarzy najczęściej poddawane podskórnej iniekcji CaHA to: fałdy nosowo-wargowe, zmarszczki obszaru gładzizny, tzw. linie marionetki, zagłębienia okolic przedpoliczkowych, promieniste zmarszczki wokół warg, okolica jarzmowa, kąciki ust i zagłębienie brody. Hydroksyapatyt wapnia polecany jest zwłaszcza dla osób często przebywających na słońcu i palących tytoń. Jest preparatem niewrażliwym na destrukcyjne działanie wysokiej temperatury i dymu tytoniowego.
 
Najczęstszym zabiegiem przeprowadzanym z użyciem CaHA jest redukcja bruzd nosowo-wargowych oraz wypełnienie środkowej części twarzy dotkniętej procesem lipoatrofii (zaniku tkanki tłuszczowej). Hydroksyapatyt wapnia stosuje się równie często w zabiegach odmładzających i przywracających objętość grzbietowym powierzchniom rąk, ponieważ ręce, podobnie jak twarz, zdradzają upływ czasu. Na ich zewnętrznej stronie coraz wyraźniej odznaczają się naczynia i kości.
 
 
 
Wskazaniami do zabiegu z użyciem hydroksyapatytu wapnia są:
 
•       wolumetria twarzy: modelowanie policzków, okolicy kości jarzmowej;
 
•       głębokie fałdy nosowo-wargowe;
 
•       bródka, bruzda bródkowa;
 
•       tzw. zmarszczki marionetki;
 
•       promieniste linie wokół ust;
 
•       opadanie brwi;
 
•       okolica skroni - zaniki;
 
•       obszar jarzmowy - zaniki;
 
•       tzw. chomiki;
 
•       korekcja grzbietu nosa;
 
•       grzbietowa powierzchnia rąk - jej wypełnienie, odmłodzenie.
 
Przeciwwskazania do zabiegu z użyciem hydroksyapatytu wapnia to:
 
•       ostre lub przewlekłe choroby infekcyjne skóry;
 
•       obecność blizn przerosłych;
 
•       choroby układowe tkanki łącznej (np. toczeń trzewny);
 
•       zaburzenia krzepnięcia krwi;
 
•       nierealistyczne oczekiwania pacjenta.
 
•           
 
•         
 
Zabieg z użyciem syntetyzowanego
hydroksyapatytu wapnia
 
Zabieg z użyciem CaHA jest bezpieczny i nie wymaga przeprowadzania testów skórnych ze względu na dużą zgodność biologiczną. Ilość wstrzykiwanego preparatu dobierana jest indywidualnie do każdego pacjenta i zależy od głębokości wypełnianego ubytku tkanki.
 
Hydroksyapatyt wapniowy wprowadza się na granicy skóry właściwej i tkanki podskórnej lub głęboko do skóry za pomocą cienkiej igły albo kaniuli. Nie można wstrzyknąć go zbyt płytko, gdyż ma on biały kolor i byłby widoczny pod cienką warstwą skóry. Stosuje się technikę liniową lub wachlarzowo- krzyżowych nakłuć. Podczas zabiegu możliwe jest zastosowanie znieczulenia miejscowego w celu zniesienia nieprzyjemnych odczuć mogących pojawić się w trakcie zabiegu.
 
Preparat jest miękki w dotyku i wygląda naturalnie. Hydroksyapatyt wapnia podlega degradacji biologicznej, zatem z upływem czasu rozpada się i w bezpieczny sposób zostaje wchłonięty przez organizm. Oczekiwany rezultat zwykle udaje się osiągnąć już po pierwszej wizycie, natomiast efekty działania preparatu utrzymują się do 18 miesięcy.
 
Bezpośrednio po podaniu preparatu pacjent może odczuwać pieczenie
 
i niewielkie pobolewanie. Przez kilka dni po zabiegu mogą utrzymywać się zaczerwienia, zasinienia, stwardnienia i tkliwość w miejscu podania. Po tym czasie objawy te zwykle ustępują. Jak w każdym przypadku iniekcji, istnieje ryzyko wystąpienia odczynu zapalnego.
 
Przez 2 tygodnie po podaniu preparatu zaleca się unikanie kąpieli słonecznych, solarium i zabiegów kosmetycznych.
 
Hydroksyapatytu wapnia nie powinno się stosować w okolicy oczu, szyi oraz do powiększania ust z powodu wysokiego ryzyka powstawania guzków. Uważa się, że spowodowane jest to skupianiem się produktu i mechanicznym wypychaniem go w kierunku błony śluzowej przez mięsień okrężny ust.
 
 
 
 
 
Efekty zabiegu
 
Można wyróżnić natychmiastowe i długoterminowe efekty zabiegu z wykorzystaniem hydroksyapatytu wapnia. Natychmiastowy jest efekt wygładzenia, widoczny tuż po zabiegu i spowodowany wypełnieniem zmarszczki żelem wchodzącym w skład preparatu.
 
Z czasem, w ciągu około 4 miesięcy, żel zostaje pochłonięty przez makrofagi i znika, ale jego miejsce zajmuje nowy kolagen wyprodukowany przez fibroblasty. Produkcja nowego kolagenu odbywa się wokół mikrocząsteczek hydroksyapatytu wapnia, które tworzą w tkankach „rusztowanie” i są swoistym czynnikiem stymulującym produkcję włókien kolagenowych. Dzięki temu skóra staje się grubsza i bardziej elastyczna, a więc wygląda młodziej (efekt długotrwały).
 
Czas utrzymywania się efektów po podaniu preparatu jest uzależniony od wielu czynników, m.in. wieku pacjenta, tempa metabolizmu czy relatywnej dynamiki obszaru, w który wypełniacz został podany.
 
 
 
 
 
KWAS L-POLIMLEKOWY (PLLA)
 
Kwas L-polimlekowy jest immunologicznie obojętnym, syntetycznym polimerem kwasu mlekowego, należącym do rodziny alfa-hydroksykwasów, ulegającym wchłanianiu i powolnej biodegradacji. W skład preparatu PLLA wchodzą mikrocząsteczki kwasu L-polimlekowego, karboksymetyloceluloza sodowa oraz niepirogenny mannitol.
 
Polimery kwasu L-polimlekowego ulegają degradacji na drodze hydrolizy do monomerów kwasu mlekowego, a te z kolei są metabolizowane do dwutlenku węgla i wody lub wbudowywane do glukozy i wydalane z organizmu.
 
Historia kwasu L-polimlekowego
 
W medycynie znany jest już od lat 60. XX w. Znalazł szerokie zastosowanie w produkcji wchłanialnych nici chirurgicznych, implantów wewnątrzkostnych i implantów tkanek miękkich. W stomatologii wykorzystywany jest do produkcji implantów i protez.
 
Ze względu na dobre efekty i bezpieczeństwo stosowania preparatu podjęto próby wprowadzenia PLLA do medycyny estetycznej. Jest on w tej dziedzinie wykorzystywany już od ponad 10 lat. Stosuje się go w celu korygowania różnego rodzaju zagłębień skóry - bruzd, fałdów, blizn oraz ubytków tkanki tłuszczowej, jak również poprawy jakości i gęstości skóry. W roku 2004 został zatwierdzony przez FDA (Food and Drug Administration) do odtwarzania objętości i konturowania twarzy u pacjentów z HIV, u których w wyniku leczenia przeciwwirusowego dochodzi do znacznego zaniku tkanki tłuszczowej. W roku 2009 FDA zatwierdziło i dopuściło kwas L-polimlekowy do terapii korekcji defektów estetycznych i ubytków objętości.
 
 
 
Właściwości i działanie kwasu L-
polimlekowego
 
Działanie kwasu L-polimlekowego opiera się na reakcji organizmu na ciało obce. W momencie wchłonięcia substancji nośnikowej makrofagi rozpoczynają fagocytowanie PLLA oraz zapoczątkowują proces zapalny, który stymuluje fibroblasty znajdujące się w miejscu iniekcji do produkcji endogennego kolagenu. Synteza nowych włókien kolagenowych prowadzi do wzrostu napięcia i zwiększenia objętości tkanek miękkich twarzy. Skóra staje się wygładzona, pełniejsza i jędrna. Poprawia się również jej jakość i grubość. Kwas L-polimlekowy bardzo dobrze odtwarza i kompensuje zaniki tkanki tłuszczowej, wpływa na remodeling kości. Dlatego zabiegi z wykorzystaniem kwasu L- polimlekowego to jednoczesne przywrócenie objętości tkanek i w konsekwencji zmiana konturu twarzy oraz odmłodzenie i poprawa jakości samej skóry.
 
Preparat jest biokompatybilny i biodegradowalny.
 
 
 
Zastosowanie kwasu L-polimlekowego
 
Zabieg z użyciem kwasu L-polimlekowego jest przeznaczony dla pacjentów, którym zależy na możliwie trwałym efekcie. Dzięki mechanizmowi pobudzenia skóry preparat ten wykorzystywany jest leczniczo, profilaktycznie i liftingująco.
 
W medycynie estetycznej kwas L-polimlekowy najczęściej stosuje się w celu:
 
przywrócenia objętości okolic zapadniętej skóry, np. skroni, okolicy jarzmowej;
 
odzyskania napięcia i jędrności skóry starzejącej się;
 
korekcji bruzdy policzkowej;
 
spłycenia zmarszczek marionetki, fałd nosowo-wargowych;
 
korekcji blizn;
 
poprawy linii żuchwy i podbródka;
 
ujędrnienia skóry ramion, ud, powłok brzusznych oraz okolic objętych zaawansowanym cellulitem, rozstępami czy bliznami potrądzikowymi.
 
Zabieg z zastosowaniem kwasu L-polimlekowego może też stanowić uzupełnienie niektórych zabiegów małoinwazyjnych, takich jak ostrzyknięcie toksyną botulinową i kwasem hialuronowym.
 
Przeciwwskazania do zabiegu z użyciem kwasu L-polimlekowego to:
 
choroby miejscowe skóry,
 
stany zapalne w miejscu zabiegowym,
 
skłonność do bliznowców,
 
choroby nowotworowe oraz autoimmunologiczne,
 
stosowanie leków przeciwzakrzepowych,
 
okres ciąży i karmienia,
 
młody wiek pacjenta.
 
 
 
 
 
Zabieg z użyciem kwasu L-polimlekowego
 
Przed zabiegiem z użyciem kwasu L-polimlekowego nie ma potrzeby wykonywania testów alergicznych.
 
W pierwszej kolejności lekarz znieczula skórę, najczęściej maścią Emla. Następnie po zdezynfekowaniu skóry głęboko wstrzykuje preparat zawierający kwas L-polimlekowy pomiędzy warstwę głęboką skóry właściwej a tkankę podskórną, podając go techniką liniową lub depozytów. Niezwykle ważny jest
 
umiarkowany masaż okolicy poddanej terapii - bezpośrednio po zabiegu oraz przez 2 tygodnie 2 razy dziennie przez około 5 minut. Masaż zabezpiecza przed  tworzeniem się podskórnych grudek.
 
Bezpośrednio po zabiegu mogą być widoczne podbiegnięcia krwawe (sińce). Przez kilka dni można również zaobserwować rumień, obrzęk, zaczerwienienie, bolesność i tkliwość w miejscu wkłucia, stwardnienie w miejscu wkłucia jako normalną reakcję na proces zapalny i produkcję kolagenu, mikroguzki - pojawiające się po 12 miesiącach od zabiegu, niewymagające leczenia, jak również ziarniniaki - powikłania wymagające leczenia przez ostrzykiwanie.
 
Pełen efekt kuracji kwasem L-polimlekowym widoczny jest po około 3 miesiącach od ostatniego zabiegu i utrzymuje się nawet do 24 miesięcy.
 
 
 
 
 
POLIKAPROLAKTON (PCL)
 
W Polsce dostępny jest preparat Ellanse (wersja S, M, L, E), który zawiera 30% polikaprolaktonu i 70% żelowego nośnika. Po augmentacji obserwowany jest natychmiastowy efekt wypełnienia. Po 3-4 miesiącach od aplikacji preparat ulega resorpcji, dochodzi do produkcji nowych włókien kolagenowych syntezowanych przez fibroblasty skóry wokół mikrosfer polikaprolaktonu. Dzięki stymulacji nowego kolagenu następuje ujędrnienie i poprawa sprężystości skóry w miejscach podania preparatu. Efekt zabiegu utrzymuje się od roku do 4 lat, w zależności od rodzaju zastosowanego preparatu.
 
W medycynie estetycznej polikaprolakton stosuje się w celu:
 
•       uniesienia linii brwi;
 
•       modelowania kości policzkowych i powiększania policzków;
 
•       spłycenia bruzd nosowo-wargowych;
 
•       modelowania linii żuchwy i brody;
 
•       korekcji tzw. linii marionetki i zmarszczek palacza;
 
•       modelowania skroni;
 
•       poprawy jakości skóry szyi.
 
Przed zabiegiem należy wykluczyć przeciwwskazania. Są one takie same jak w przypadku kwasu L-polimlekowego.
 
  
  
  
  
biuro@aledniowska.pl
tel: +48 517 056 831
MEDYCYNA ESTETYCZNA WG DR N. MED. AGNIESZKI LEDNIOWSKIEJ
WYPEŁNIACZ ŚLĄSK
dr n. med. Agnieszka Ledniowska
Wróć do spisu treści