Medycyna Estetyczna wg dr n. med. Agnieszki Ledniowskiej. - Medycyna Estetyczna

00 48 517 056 831
Przejdź do treści
zabiegi odmładzające - kobieta
zabiegi odmładzające - mężczyzna

Jak smakuje zdrowie a medycyna estetyczna

Medycyna Estetyczna
Opublikowane według w uroda · 3 Kwiecień 2018
Tags: zdrowiemedycynaestetyczna
Jak smakuje zdrowie?? Co jeść aby wyglądać młodo i pięknie? Podstawy racjonalnego żywienia w ujęciu ewolucji.
 
 
Właściwe odżywianie nie jest rzeczą nową. Już Hipokrates wyznawał zasadę: Niech
 
pożywienie będzie dla ciebie lekarstwem.
 
 
CZYLI CO OZNACZA WŁAŚCIWE ODŻYWIANIE?
 
- uwzględnieniem właściwego odżywiania polega na postrzeganiu istoty ludzkiej jako całości,
 
obdarzonej ciałem współpracującym z rozumem przystosowanym do adoptowania się do
 
zaistniałych warunków życia.
 
 
Co to jest zdrowie?
 
Odziedziczona zdolność adaptacji do zmieniających się warunków środowiskowych.
 
Jeżeli otoczenie – stosowana dieta, zanieczyszczenia środowiska, kontakt z patogenami – jest
 
„nieprzyjazne” – zdolność przystosowywania się jest niewystarczająca i zaczynamy
 
chorować.
 
 
Jesteś tym, co jesz
 
Twoje ciało jest zbudowane z cząsteczek pochodzących z pokarmu.  W ciągu życia zjesz
 
około kilku ton pożywienia, które zostanie rozłożone i wchłonięte w przewodzie
 
pokarmowym. Biochemiczna nierównowaga wynikająca z niewłaściwego odżywiania,
 
utrwalonego od pokoleń, jest zapisana i wyrażona genetycznie jak mocne i słabe strony
 
specyficznych procesów w naszym organizmie. Jeżeli dostarczasz wszystkiego, czego
 
potrzebujesz, stajesz się bardziej odporny na choroby i masz większą szansę na długie i
 
zdrowe życie.
 
 
 
 
Każdy z nas musi pobierać wraz z pokarmem wiele substancji, które są mu potrzebne do:
 
 
pozyskiwania energii do procesów życiowych
 
budowy i regeneracji nowych komórek
 
syntezy wielu związków
 
regulacji procesów przemiany materii
 
wzrostu i rozwoju
 
utrzymania sprawności fizycznej i umysłowej
 
 
 
 
Witamina C
 
Większość zwierząt produkuje sobie witaminę C w swoich organizmach.
 
Wyjątek stanowią świnki morskie, nietoperze odżywiające się owocami oraz naczelne,
 
z człowiekiem włącznie. Zwierzęta produkujące witaminę C nie zapadają na niektóre
 
nowotwory oraz zakażenia wirusowe.  Linus Pauling uważał, że gatunek Homo sapiens
 
posiadał zdolność do wytwarzania witaminy C, ale stracił tę umiejętność, gdyż dieta bogata w
 
owoce dostarczała jej w dostatecznej ilości. Człowiek współczesny cierpi na niedobory
 
witaminy C, gdyż jej podaż jest zbyt mała.
 
 
 
Węglowodany i witamina A
 
Wczesne etapy ewolucji naczelnych przebiegały w dżungli, która dostarczała pożywienia
 
bogatego w węglowodany  oraz owoce i rośliny. Podaż witaminy A, pochodzącej z beta –
 
karotenu wynosiła około 50 000 jednostek dziennie, czyli 20 razy więcej niż obecnie.
 
Nasi przodkowie, w krytycznym momencie ewolucji, wykorzystali bogate w składniki odżywcze środowisko wód przybrzeżnych. Zjadając duże ilości skorupiaków i ryb, dostarczali sobie odpowiednich ilości tłuszczów i kwasów tłuszczowych oraz innych składników odżywczych niezbędnych dla silnego rozwoju mózgu. Wykazano, że niemowlęta dla prawidłowego rozwoju umysłowego potrzebują bardzo wysokiego poziomu nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w rybach. Tłuszcze te – zgodnie z zaleceniami WHO powinny być dodawane do wszystkich mieszanek dla niemowląt.
 
 
 
Higiena snu.
 
Nasi przodkowie żyli w zgodzie z naturą. Nie mieli budzików – wstawali o świcie.
 
Światło jest czynnikiem stymulującym szyszynkę i przysadkę mózgową do wydzielania
 
swoich hormonów. Jest bodźcem dla nadnerczy – i wydzielana jest adrenalina. Gdy jej
 
poziom się podnosi, budzimy się naturalnie – wyspani i gotowi do pracy. Człowiek
 
współczesny budzony jest sygnałem budzika.  Sztucznie – poranną kawą i papierosami
 
podnosimy poziom adrenaliny, czego efektem jest stale podniesiony jej poziom.
 
 
Jemy czy objadamy się ?
 
Nie jesteśmy stworzeni do objadania się zaraz po przebudzeniu się.
 
Śniadanie powinno być lekkie i niezbyt obfite. Najlepszym sposobem odżywiania jest częste
 
spożywanie niewielkich posiłków i przegryzanie warzyw i owoców, by zapewnić sobie
 
właściwy poziom cukru we krwi, co uchroni nas przed wahaniami poziomu energii, nastroju i
 
koncentracji.
 
 
Zasady wynikające z diety  ewolucyjnej
 
Wstawaj wcześnie latem, w zimie nieco później zgodnie z godzinami naturalnego oświetlenia.
 
Nie jedz w późnych godzinach nocnych ani zanim twój organizm się nie przebudzi
 
Staraj się jeść pokarmy jak najmniej przetworzone
 
Unikaj pokarmów zawierających dużo cukru. Rozcieńczaj wodą soki owocowe.
 
Pij dużo wody.
 
Zmniejsz spożycie produktów pochodzących z oczyszczonej pszenicy
 
Bądź aktywny fizycznie
 
 
 
Właściwe proporcje posiłków.
 
 
Zasady prawidłowego odżywiania, dietetycy przedstawiają za pomocą tzw. piramid
 
żywienia. Przedstawia się w nich, ile porcji określonych składników pokarmowych,
 
powinniśmy zjadać w ciągu dnia. Poszczególne proporcje zmieniały się w czasie wraz z
 
postępem badań nad  żywieniem. Przyjęta i zalecana do niedawna piramida żywieniowa
 
przypomina dietę  śródziemnomorską, uznaną przez dietetyków za najzdrowszą w Europie.
 
Najnowsze badania nad żywieniem, wykazały jednak, że konieczne są pewne modyfikacje tej
 
obowiązującej piramidy żywieniowej, lepiej oddające aktualny stan wiedzy na temat
 
związków miedzy dietą a stanem zdrowia. Dotyczą one zaleceń spożywania NNKT oraz
 
produktów pełnoziarnistych a ograniczaniem w diecie węglowodanów oczyszczonych, masła
 
i czerwonego mięsa. Jako niezbędne okazało się również wprowadzenie aktywności ruchowej
 
i kontroli masy ciała. Osoby o małej aktywności ruchowej są bardziej narażone na otyłość,
 
cukrzycę i choroby układu krążenia. Przeprowadzone badania jednoznacznie wykazały, że
 
przestrzeganie zaleceń,  zawartych w nowej piramidzie żywienia, może w sposób znaczący
 
ograniczyć występowanie schorzeń układu krążenia, które w chwili obecnej zaliczane są do
 
tzw. chorób cywilizacyjnych.
 
Badania dietetyków, prowadzone w latach dziewięćdziesiątych wykazały, że u osób, które
 
ograniczały tłuszcze nasycone a wprowadzały do diety węglowodany, poziom cholesterolu
 
całkowitego oraz LDL się obniża, ale jednocześnie obniżał się także poziom HDL. Ryzyko
 
chorób układu krążenia niewiele więc się zmniejszyło. Gdy z diety eliminowane tłuszcze
 
w ogóle (nasycone i nienasycone) i wprowadzano dużo węglowodanów, wzrastał poziom
 
LDL a zmniejszeniu ulegał HDL. Dlatego ryzyko chorób serca nadal było wysokie.
 
Stąd wniosek, że o wystąpieniu chorób układu krążenia, decyduje rodzaj spożywanego
 
tłuszczu.
 
Właściwe odżywianie oznacza więc dostarczanie organizmowi możliwie najlepszych (pod
 
względem jakościowym) i we właściwej proporcji składników odżywczych, które zapewnią
 
dobre funkcjonowanie całego organizmu, poprawią sprawność umysłową i dobrą kondycję
 
a dzięki temu zapewnią maksymalną długość życia, gdyż zmniejszą ryzyko wystąpienia
 
wielu chorób.
 
 
Piramida żywienia

 



©2019 dr n. med. AGNIESZKA LEDNIOWSKA, lekarz
GRZEGORZ LEDNIOWSKI, lekarz
 
Formularz kontaktowy:
 
EMAIL:
biuro@aledniowska.pl

TEL:
+48 517 056 831


Medycyna estetyczna wg dr n. med. Agnieszki Ledniowskiej.
Sprawdź wizualizacje PRZED/PO i zdecyduj czy skorzystasz z moich usług :)

 




Wróć do spisu treści